Малын яс ба хүнс тэжээл

Ёстой мэдмээр юм байна...

4 шимтийн шөл, гурван шимтийн тан буюу хий ядаргаанаас сэргийлж, залуужуулах ясны шөл.

”Энэ сайхан өдөр найзууддаа нэг зөвлөмж хүргэе. Монголын уламжлалт анагаах ухаанд "Борви, тойг, далны маяа" гурван ясыг буцалгаж шөлийг нь уухад "Гурван шимтийн тан" гэнэ. Энэ гурав дээр ахар сүүлний ясыг нэмэхэд "Дөрвөн шимтийн тан" болно.

Хайртай дотно хүмүүсээ халамжилж, хий ядаргаанаас сэргийлж, элдэв өвчний эсрэг дархлаа тогтоох гайхалтай үр дүнтэй нэгэн уламжлалт жорыг та бүхэндээ хүргэж байгаадаа баяртай байна. Ингээд жортой танилцана уу.
Биеийн хийг дарах, ядаргаа тайлах онцгой чанартай. Чөмөгний химийн найрлагыг Уламжлалт анагаах ухааны хүрээлэнгээс судалж гаргаснаар чөмөгний химийн холбоо бэлгийн гормоны химийн холбооноос хоёрхон холбооны зөрүүтэй байдаг нь батлагджээ. Үүнийг манай монголчууд мэддэг байснаас бага насны хүүхдэд "Нусгай болно" гэж чөмөг идүүлдэггүй, харин хөгшид чөмөгний ясаа цайнд чанаж байнга хэрэглэдэг байжээ.

Энэ нь кальци яснаас авах, дархлаа сайн байлгах, залуу байлгах чухал ач холбогдолтой юм. Яснуудыг 10-15 цаг чанаж шөл гаргаж хэрэглэдэг. Ялангуяа хөгшид настайчуулдаа өгөх, эмнэлэгт хэвтсэн хүмүүсээ ийм шөлөөр чанасан цай, хоолоор эргэх тун ч зүгээр.

Чанахдаа жижиг газын плиткан дээр чанаж, буцлангуут галыг багасгаж хамгийн бага дээр тавина. 90 минутаас их хугацаатай чанана.

Нэг жижиг газ ойролцоогоор 5 цаг болдог. Хамаг биений хөлс гарч бие маш сайхан амардаг юм. Удаан буцалгахад доорх зурган дээрх шиг яснууд нь бутраад салдаг.
Ясны химтэй хэсгээс кальци нь тэр чигтээ шөлөндөө уусна.

Автор | Zindaa.mn
 2017 оны 05 сарын 14 
Рейкийн мастер багш Д.Цэцэгжаргалын цуврал зөвлөгөөнөөс хүргэлээ...

Comments