"ҮРИЙГ ХҮМҮНЖҮҮЛЭХ”судраас
- Үхрийн булууны ясны шөл цус төлжүүлдэг.
- Хонины ясны шөл ясыг бэхжүүлдэг.
- Ямааны ясны шөл хорыг гадагшлуулдаг.
- Тэмээний ясны шөл нарны туяаны хордлогыг тайлдаг.
- Адууны ясны шөл шүүрэл булчирхайг тэтгэдэг тус тусын онцлогтой.
Ахуйдаа зохицуулан хэрэглэнэ буй за.
- Бөөрний үйл ажиллагаа доголдож байгаа үед ямааны булууний яснаас гаргаж авсан шөлөөр шөллөвөл дэмтэй. Гэхдээ энэ нь бүр үрэвсэлт өвчний үед нэмэргүй. Бөөр шохойжоод, доош татаж өвдөхөд энэ шөл тустай.
- Судсан дотор тосон давхарга үүсгэчих гээд байдаг учраас тэмээний ясны шөлийг ихээр хэрэглэдэггүй.
- Адууны яс өөрөө халуун шинж чанартай учраас хүмүний гаднах арьсаар хооллох тэжээл болно. Тиймээс цус төлжинө, ядаргаа тайлна. Эдийн гадаад давхарга бөхжинө, элэг тэтгэгддэг. Хэрэв шөлийг уувал элэгний сульдаа өвчин тайтгардаг. Гэхдээ их хэрэглээд байвал хүмүн цочмог ууртай болчих гээд байдаг талтай учир арвин хэрэглэдэггүй.
- Цус төлжүүлдэг арвин хэрэглэж болдгоор нь үхрийн булууны яс, яс төлжүүлдэг учраас хонинны ясны шөл уудаг. Амьтны чөмөг өөрөө нэхлэг болоод байгааг ойлгох хэрэгтэй.
- Адууны булууны толгой хүүхдэд чанаж өгөх зүгээр. Ялангуяа бие нь их сульдаж, олон дараалан өвдсөн хүүхдэд булууны толгой олон дахин хөрөөдөж байгаад сайн чанаад шөлийг өгнө. Энэ нь дархлааг хурдан сайжруулдаг. Мөн хөвж байгаа тосыг авч байгаад биеийг тослох зүгээр. Гол үйлчлэл нь цус төлжүүлэх. Их тамирдах үед хүмүний цус булингартдаг.
- Цусыг төлжүүлэхэд биеийн дархлаа хурдан сэргэдэг. Цусыг төлжүүлэхийн тулд булууны яс, ясны шилбэ, бүдрэн, шийр тагалцагийг зөөлөн гал дээр бүтэн хоног буцалгаж, шаргал туяат цагаан шөл гаргаж уух аваас цус төлжүүлэх шөл болно. Цус алдаж тамирдсан, цусны дутагдалд орсон ямар ч хүмүнд эл шөлийг өгч болно. Дархлаа муудаж байгаа гэдэг нь цус булингартсаны тэмдэг. Тиймээс цусыг тэтгэх аваас дархлаа сайжирна.
Энэ шөлнөөс тос ихээр ялгардаггүй ч багахан тосыг нь авч түрхлэг хэвээр хэрэглэхэд мөн цус төлждөг. Тосыг өрц, дунд чөмөг, шилбэ зэрэгт халуу дүүгтэл үрж хэрэглэнэ. ....
*** *** ***
Үхрийн булууны ясыг бутартал нь ус нэмж буцалгаж байж кальци гаргаж авдаг. Яс нь гарсан булууний яс сийрэг хөнгөн цагаан өнгөтэй хэврэг болдог. Уг кальцтай шөлийг хөлдөөгөөд бага багаар тасалж авч 7 хоног, нэг шаазан аяга 200 граммаар орой унтах даа бүлээсгэж уувал ясны сийрэгжилтийг нөхөн төлжүүлнэ.
***
Ясны шөл бол зүгээр ч нэг “халуун хоол” биш — байгалиас заяасан гэдэсний эмч юм.
Коллаген, желатин болон чухал амин хүчлүүдээр баялаг энэ шөл нь таны биеийг дотроос нь нөхөн сэргээж, гэдэсний ханыг бэхжүүлдэг. Зуун зууны турш уламжлалт анагаах ухаанд ясны шөлийг сэргээн тэнцвэржүүлэгч хүчтэй хүнс гэж үзсээр ирсэн бол орчин үеийн шинжлэх ухаан ч үүнийг баталж байна.
Ясыг олон цаг буцалгах үед кальци, магни, фосфор зэрэг эрдэс бодисууд нь коллаген, глицин, глутамин гэх амин хүчлүүдтэй холилдон гарч ирдэг. Эдгээр бодисууд гэдэсний салст бүрхэвчийг нөхөн сэргээж, хорт бодис болон шингэх ёсгүй тоосонцруудыг цусанд нэвтрэхээс сэргийлдэг. Үүний үр дүнд үрэвслийг бууруулж, тэжээлийн шимийг илүү сайн шингээж, хоол боловсруулах системийг тэнцвэржүүлдэг.
Хэрэв та ясны шөлийг тогтмол хэрэглэвэл гэдэс цанхайх, хүнсний харшил, хоол шингэцийн асуудал зэрэг зовиураа багасгаж чадна. Шөлөнд агуулагдах коллаген нь желатин болон хувирч, гэдэсний ханыг бүрхэн тайвшруулж, гэмтсэн эдийг хурдан нөхөн төлжихөд тусалдаг. Ясны шөл гэдэсний дулааныг сэргээж, дотроос нь тэтгэн эргэн тэнцвэрт байдалд оруулдаг.
Гэхдээ ашиг тус нь зөвхөн гэдсээр хязгаарлагдахгүй.
Коллаген нь арьсыг гэрэлтсэн болгох, үе мөчийг уян хатан байлгах, үсийг бэхжүүлэхэд тустай бол амин хүчлүүд нь биеийн хоргүйжүүлэх үйл ажиллагааг дэмжиж, дархлааг идэвхжүүлдэг. Өдөрт ердөө нэг аяга ясны шөл уухад л таны энерги, сэтгэл санаа, биеийн эрч хүч мэдэгдэхүйц сайжирна.
Үүнээс бид нэг зүйлийг ойлгож болохоор бна — байгалийн энгийн зүйлс л биеийг жинхэнэ утгаар нь эдгээдэг.
Эрүүл мэндээ сахин хамгаалах нь заавал төвөгтэй байх албагүй.
Заримдаа хамгийн үр дүнтэй шийдэл бол удаан буцалгасан, шим тэжээлтэй ганц аяга шөл байхад хангалттай. Орчин үеийн хүнс хооллолтод мартагдаад буй тэрхүү энгийн уламжлал — таны биеийг эргүүлэн сэргээж чадна.
Тайвнаар шимж уу. Биеэ дотроос нь амраа.
Таны бие хүнснээсээ өөрөө тэнцвэрээ олох болно.
📌Эх сурвалж: National Institutes of Health (NIH) / PubMed — “Effects of collagen and amino acids on intestinal barrier integrity and inflammation.”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40180691/
#Пүрвээгийн_БАЯРХҮҮ
***
"ХҮҮХЭД ХАНИАД ХҮРСЭН ҮЕД ХӨЦ БУДААТАЙ ШӨЛ ӨГВӨЛ УРХАГГҮЙ ЭДГЭРЭЛТИЙГ ДЭМЖИНЭ"
Хөц будаа нь УАУ-ы хальст үрийн аймагт багтдаг нь одоо шинжлэх ухааны бүхэл үрийн гэх тодотголтой дүйцэж байна. Хөц будаа нь:
🔸Сэрүүн хөнгөн чанартай
🔸Бадган шарыг арилгах үйлдэлтэй үүнийг задлавал:
1. Тамиржуулах
2. Уруу арилгагч хийн үйлдлийг сайжруулах буюу гэдэсний дүүрэнгэ арилгана, гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг сайжруулна, өтгөний гарцыг нэмэгдүүлнэ.
3. Цэрийг ховхлох
4. Хүүхдийн ханиадны эхэн болон дунд үед хэрэглэх
5. Астмийг дарж амьсгалыг уужруулах
6. Хоолойд цэр тээглэхийг гаргах
7. Өөхийг шууруулах зэрэг үйлдэлтэй.
💌 Зөвөлгөө:
1. Өөрсдөө болон хүүхэд тань ханиад хүрсэн үедээ адууны махтай хөц будаатай хар шөл хийж уугаарай.
2. Уушги шимжүүлэх зорилгоор ханиад хүрээгүй үедээ үнээний сүүнд хөц будаа чанаад зөгийн балаар амтлаад идэхэд хүүхдийн ханиаднаас сэргийлж уушгийг чийрэгжүүлнэ.
3. Мэдээж бадган буюу өөхийг шууруулах үйлдэлийг ашиглан хөц будаатай янз бүрийн хоолоо хийгээд идчихнэ.
4. Хөц будаагаар бас уушгиа тэтгэх бресс хийж болно /Заавал цагаан будаа байх алба байхгүй болов уу? / Үзэм нь уушгийг шимжүүлэх үйлдэлтэй учир хөц будаандаа үзэмээ хийн цөцгийн тосоороо хутгаад бор сахараар амтлаад идэхэд жин нэмэхгүй бас сайхан дессерт болж чадна 😉
❄️ Өвөл болоод ханиад ихсэж байгаа үед эмийн эмчилгээний хажуугаар хоолоор нь бас эмчилгээгээ явж л байгаарай та нар минь 🙏
#Ардын_уламжлалт_арга
#Авах_гээхийн_ухаан
Comments