Хүнс хоолыг хуваарилах


Хүнс, хоолыг нас, хүйс, биеийн байдалд тохируулж хуваарилах уламжлалаас

Сүүгээ хөөрүүлж өрөм загсаасан байхад
- шинэ өрөмнөөс галд өргөж, 
- сүүнээс тэнгэртээ өргөж, 
- өрөм нь настан буурал, насанд хүрсэн хүмүүс хүртэж, 
- хусам нь хүүхдэд
- болсон сүүгээр тараг бүрээд орой нь шинэ тараг уух

Бууз жигнэхдээ
- хонин бууз чимхсэн буузанд хонины сүүл нэмж насанд хүрсэн хүмүүст
- дотор гэдэс татсан, бага зэрэг хонины сүүлтэй ороомог буузыг хүүхдэд
- жигнүүрийн доор дэвтээж хоносон яс буцалгаж шөлийг буузтай идүүлэх

Хонины толгой (төөлөө) чанасан
- хуйхыг галдаа өргөж
- тагнайг өсвөр насны охид, идэр насны бүсгүйд
- хэлийг ахмад настан, зочиндоо
- эрүү, чихийг хүүхдэд
- тархийг настан буурал хүртэж

Шийрийг хуйхалж чанаад
- хүүхдэд бүхлээр нь бариулж мөлжүүлж
- шөлөнд нь хөц, шар будаа чанаж хүртэж

Бүхэл мах чанаад
- ахмад бууралд далны яс мах, 
- хүүхдэд хавирга, сээр нурууны яс


Comments