Анх хүүхэд байхдаа
- өтгөн хатсанаас болоод, цагаан мах эргэхэд ээждээ хэлээд,
- шар тос түрхэж зөөллөж байгаад хуруугаараа түлхээд оруулчихдаг, тэгээд л зүгээр болчихлоо гэдэг байсан,
түүнээс хойш цагаан мах эргэх тоолонд сурсанаараа оруулчихаад, мөн
сүүлийн жилүүдэд хүндээр бие засахад
түүнээс хойш цагаан мах эргэх тоолонд сурсанаараа оруулчихаад, мөн
сүүлийн жилүүдэд хүндээр бие засахад
- цустай гардаг, цус дусалдаг болсон,
- бөгс нойтон оргиж,
- загатнуулдаг байсан зэрэг нь энэ өвчин хүндрээд байсны шинж байжээ.
2010 оны 12-р сард хүндэрсэн байдалд хүрч 1-р эмнэлгийн үзлэгээр 3-р шатандаа орчихсон байна гээд эмнэлэгт хэвтэж, хагалгаа хийлгэж, дараах зурагт харагдах 5 зангилаанаас 2-ыг нь мэс заслаар авсан.
2010 оны 12-р сард хүндэрсэн байдалд хүрч 1-р эмнэлгийн үзлэгээр 3-р шатандаа орчихсон байна гээд эмнэлэгт хэвтэж, хагалгаа хийлгэж, дараах зурагт харагдах 5 зангилаанаас 2-ыг нь мэс заслаар авсан.
Мэс заслын шарх эдгэхэд 1 сар орчим, мөн эдгэх хүртэл өтгөнөө өдөр бүр гаргаж байх ёстой ба энэ үед шарх хөндөгдөж цус гардаг гэдгээс бүх 5 зангилааг нэг доор авч болохгүй гэж байсан.
Энэ өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд дараах зүйлсийг анхаарахыг зөвлөе:
- өтгөнийг хатаадаг хоол хүнсээ олж мэдэж бага хэрэглэх, миний хувьд бяслаг, ээзгий идэхээр өтгөн хатдаг гэж би боддог байсан
- биеэ усаар дутаахгүй байх, уусан ус нь ходоод, нарийн гэдэс, цаашлаад бүдүүн гэдсэнд хангалттай очиж байх нь чухал. Цай, кофе, ундаа зэргийг ус шингэнд тооцдоггүйг анхаарч, зөв хооллолтын орчин цагийн болон эртний шинжлэх ухаанаас суралцаарай.
- хүндээр бие зассаны дараа хошногоны нүхний амсарт нойлын цаас наалдуулж үлдээхгүй, угааж сурах
- зөв сууж биеэ засахад анхаараарай, учир нь бүдүүн гэдэсний төгсгөлийн хэсгийг шулуун гэдэс гэдэг ба тэр гэдсийг татаж чангааж байдаг булчинг таньж мэдээрэй.
2011.1.7-нд нэмж бичлээ:
2010 оны 12 сарын 22 өдөр буюу төрсөн өдрөөрөө хагалгаанд орж, хэрхэн хэвтэж байгаа өрөөнийхөө орноос эмнэлгийн хэллэгээр таксинд сууж, хагалгаанд ширээнд очтолоо 3 ор дамжиж явдагийг, мөн
геморой гэж нэрлэгддэг энэ өвчинд хагалгаа хийх нь өргөс авахтай адил энгийн хагалгаа болохыг,
бүдүүн шулуун гэдэсний тасагт хэвтэж эмчлүүлж байгаа хүмүүсээс энэ төрлийн гэдсээ залгуулах, гэдсээ гадагш гуурсаар холбуулах, буруу тийшээ харсан хатиг шиг идээт үрэвсэл буюу пара гэж байдаг гэх мэт ямар олон өвчнүүд байдгийг сонсож, гайхаж байлаа.
2020.7.17-нд нэмж бичсэн:
Энэ өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд дараах зүйлсийг анхаарахыг зөвлөе:
- өтгөнийг хатаадаг хоол хүнсээ олж мэдэж бага хэрэглэх, миний хувьд бяслаг, ээзгий идэхээр өтгөн хатдаг гэж би боддог байсан
- биеэ усаар дутаахгүй байх, уусан ус нь ходоод, нарийн гэдэс, цаашлаад бүдүүн гэдсэнд хангалттай очиж байх нь чухал. Цай, кофе, ундаа зэргийг ус шингэнд тооцдоггүйг анхаарч, зөв хооллолтын орчин цагийн болон эртний шинжлэх ухаанаас суралцаарай.
- хүндээр бие зассаны дараа хошногоны нүхний амсарт нойлын цаас наалдуулж үлдээхгүй, угааж сурах
- зөв сууж биеэ засахад анхаараарай, учир нь бүдүүн гэдэсний төгсгөлийн хэсгийг шулуун гэдэс гэдэг ба тэр гэдсийг татаж чангааж байдаг булчинг таньж мэдээрэй.
2011.1.7-нд нэмж бичлээ:
2010 оны 12 сарын 22 өдөр буюу төрсөн өдрөөрөө хагалгаанд орж, хэрхэн хэвтэж байгаа өрөөнийхөө орноос эмнэлгийн хэллэгээр таксинд сууж, хагалгаанд ширээнд очтолоо 3 ор дамжиж явдагийг, мөн
геморой гэж нэрлэгддэг энэ өвчинд хагалгаа хийх нь өргөс авахтай адил энгийн хагалгаа болохыг,
бүдүүн шулуун гэдэсний тасагт хэвтэж эмчлүүлж байгаа хүмүүсээс энэ төрлийн гэдсээ залгуулах, гэдсээ гадагш гуурсаар холбуулах, буруу тийшээ харсан хатиг шиг идээт үрэвсэл буюу пара гэж байдаг гэх мэт ямар олон өвчнүүд байдгийг сонсож, гайхаж байлаа.
2020.7.17-нд нэмж бичсэн:
цагаан мах эргэх буюу шулуун гэдэсний хананд гэмтэл үүсч тэр нь өтгөнөөр түлхэгдэн гарч ирж байгаа гэж ойлгосон.
Иймд шулуун гэдсийг гэмтээдэг,
- өтгөнөө шингэнээр дутааж хатаах,
- дан суугаа ажил зэргээ анзаарч, босож суух хөдөлгөөн,
- гэдсээ түмбийлгэж амьсгаа авах, гэдсээ татаж амьсгаа гаргах дасгал,
- өглөө 5-7 цагт өтгөнөө тогтмол гаргадаг хэвшилтэй болох зэрэгт тусламж, зөвлөгөө хэрэгтэй бол бидэнтэй facebook Bee Soy, утас 99861326 харилцаж болно.
нэг платны найзууд - миний ичсэн шалтгаан энд бий |
2021.10.21
цагаан мах эргэж байгаа эхний шинж тэмдэгт айж сандралгүй, өөрийнхөө өглөө босч байгаа цаг, орой унтаж байгаа цаг, өдрийн ууж байгаа шингэн хүнс, идэж байгаа хоол зэргээ бүртгэж тэмдэглэж үзэхэд яагаад өтгөн хатаж байгаа нь харагдаад ирнэ.
Ингээд зөв хооллолтын хувийн зөвлөх найзтайгаа ярилцаж, хүнс хоолныхоо зохистой, тэнцвэртэй шим тэжээлт харьцааг олж мэдэж, амьдралын хэв маягтаа эрүүл хэвшлийг бага багаар нэвтрүүлж, эрүүл сайхан эрч хүчтэй болж болно.
Энэ бүхний эхлэл нь та өөрөө би мэдэхгүйгээ мэдье, учрыг нь олж нээе гэсэн бодол ухаарал байдаг.
2022.2.28
хоолоо бүрэн зажлахгүй, залгиж иддэг хүмүүст цагаан мах эргэх өвчин ирдэгийг Монгол Домч бичлэгээс олж сонслоо.
Comments